VRBKOVÁ, Jitka. Divadlo Actor-Specific: Downův syndrom jako divadelní stylizace. Brno: JAMU, 2023, 225 s. ISBN 978-80-7460-212-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Divadlo Actor-Specific: Downův syndrom jako divadelní stylizace
Název anglicky Theatre Actor-specific: Down Syndrome as a Theatre Stylization
Autoři VRBKOVÁ, Jitka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 225 s. 2023.
Nakladatel JAMU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Divadelní fakulta
ISBN 978-80-7460-212-2
Klíčová slova anglicky theatre; specific theatre; down syndrome; theatre stylization
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 17. 3. 2024 17:56.
Anotace
Publikace Divadlo actor-specific: Downův syndrom jako divadelní stylizace odkazuje svým názvem na jeden z možných způsobů práce s herci s Downovým syndromem: Downův syndrom nevnímá jako handicap, ale jako divadelní potenciál, z něhož je třeba vycházet, jako by to byla daná divadelní stylizace. Termín actor-specific je pak obdobou termínu site-specific: zatímco divadelní projekty site-specific se inspirují výjimečným, specifickým prostorem, divadlo „actor-specific“ se inspiruje výjimečným, specifickým hercem. Publikace je rozdělena do dvou celků. První část je teoretická: Jsou v ní představena divadla tohoto typu v ČR i v zahraničí včetně jejich základních ideových východisek. Reflektuje vztah společnosti k lidem s postižením, a to zejména z pohledu divadla – klade si tedy otázku: Jak ovlivňuje smýšlení společnosti divadelní zprávu divadla actor-specific? Druhá část se zabývá samotným výzkumem, jenž byl realizován formou artistic research v letech 2015–2019: na příkladu čtyř inscenací Divadla Aldente, u nichž je autorka současně režisérkou a tvůrcem scénáře, a na základě dvou výzkumných pobytů v zahraničních divadlech odkrývá potenciál tohoto typu divadla, nachází vhodné divadelní prostředky a vysvětluje vznik výsledné divadelní zprávy. Publikace není určena pouze úzké skupině lidí s podobnou profilací. Náhled do (divadelního) myšlení herců s Downovým syndromem je totiž pro každého inspirací a možností vidět svůj vlastní (nejen divadelní) svět z úplně jiného úhlu.
Anotace anglicky
The publication Actor-Specific Theatre: Down Syndrome As a Theatrical Stylization refers to one of the possible ways of working with actors with Down syndrome: it does not see Down syndrome as a handicap, but as a theatrical potential that should be used as if it were a given theatrical stylization. The term actor-specific is then analogous to the term site-specific: while site-specific theatre projects are inspired by an exceptional, specific space, actor-specific theatre is inspired by an exceptional, specific actor. The publication is divided into two parts. The first part is theoretical. It introduces theatres of this type in the Czech Republic and abroad, including their basic ideological foundations. It reflects on the relationship of society to people with disabilities, especially from the perspective of theatre. It asks the question: How does the actor-specific theatre message influence the mindset of society? The second part deals with the research itself, which was carried out in the form of artistic research in 2015-2019: on the example of four productions of the Aldente Theatre, for which the author is both director and scriptwriter, and on the basis of two research stays in foreign theatres, she reveals the potential of this type of theatre, finds appropriate theatrical means and explains the emergence of the resulting theatrical message. The publication is not only intended for a small group of people with a similar profile. The insight into the (theatrical) thinking of actors with Down syndrome is an inspiration and an opportunity for everyone to see their own (not only theatrical) world from a completely different angle.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 17:28