MICHÁLKOVÁ SLIMÁČKOVÁ, Jana. Varhaník Bedřich Antonín Wiedermann za druhé světové války. Muzikologické fórum. Praha: Česká společnost pro hudební vědu, 2023, roč. 12, č. 1, s. 19-30. ISSN 1805-3866.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Varhaník Bedřich Antonín Wiedermann za druhé světové války
Název česky Varhaník Bedřich Antonín Wiedermann za druhé světové války
Název anglicky The activities of the organist Bedřich Antonín Wiedermann during World War II
Autoři MICHÁLKOVÁ SLIMÁČKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Muzikologické fórum, Praha, Česká společnost pro hudební vědu, 2023, 1805-3866.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Hudební fakulta
Klíčová slova česky Bedřich Antonín Wiedermann; varhany; Pražská konzervatoř; Vítězslav Novák; Svatováclavský triptych
Klíčová slova anglicky Bedřich Antonín Wiedermann; organ; Prague Conservatory; Vítězslav Novák; Saint Wenceslas Triptych
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Lyko, Ph.D. et Ph.D., učo 5794. Změněno: 11. 3. 2024 10:37.
Anotace
Článek se zaměřuje na nejvýznamnější českou osobnost spojenou s varhanami, virtuosa a pedagoga Bedřicha Antonína Wiedermanna (1883–1951) za druhé světové války. Wiedermann v té době nadále koncertoval a vyučoval na Pražské konzervatoři, i když byly vysoké školy zavřené. V roce 1941 byly podle Wiedermannova plánu radikálně přestavěny barokní varhany v kostele sv. Jakuba v Praze kutnohorským varhanářem Janem Tučkem na třímanuálový nástroj se 75 rejstříky. Wiedermann také poprvé provedl obě verze Svatováclavského triptychu (1942) svého bývalého učitele Vítězslava Nováka (jednu pro sólové varhany, druhou s orchestrem). V roce 1943 oslavil své 60. narozeniny sérií tří koncertů, na jednom z nich vystoupili jeho studenti.
Anotace anglicky
The article focuses on Bedřich Antonín Wiedermann (1883–1951), the most prominent Czech organ personality, virtuoso, and teacher, during World War II. At that time Wiedermann was continuing to give concerts and to teach at the Prague Conservatory, even though the universities were closed. In 1941 the baroque organ at the church of St James in Prague was radically rebuilt by Jan Tuček, an organ builder from Kutná Hora, as a three-manual instrument with 75 stops, in accordance with plans drawn up by Wiedermann. Wiedermann also gave the first performances of both of the two versions of the St Wenceslas Triptych (1942) for organ by his former teacher Vítězslav Novák (one for solo organ, the other with orchestra). In 1943 Wiedermann’s 60th birthday was celebrated with a series of three concerts, at one of which his students performed.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 02:02