PECLOVÁ, Daniela. Využití nízkolatenčního streamingu v hudebním vzdělávání. JAMUsica. 2023, roč. 8, č. 1, s. 48-62. ISSN 2694-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití nízkolatenčního streamingu v hudebním vzdělávání
Název česky Využití nízkolatenčního streamingu v hudebním vzdělávání
Název anglicky Using low-latency streaming in music education
Autoři PECLOVÁ, Daniela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání JAMUsica, 2023, 2694-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Hudební fakulta
Klíčová slova česky terciární sektor, blended learning, nízkolatenční streaming, hudební vzdělávání
Klíčová slova anglicky tertiary sector; blended learning; low-latency streaming; music education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Lyko, Ph.D. et Ph.D., učo 5794. Změněno: 6. 3. 2024 08:09.
Anotace
Článek se zabývá tématem využití digitálních technologií v rámci terciárního sektoru hudebního vzdělávání se zaměřením na technologii nízkolatenčního streamingu. Práce sleduje historický vývoj digitálních technologií v oblasti hudebního vzdělávání až k technologii nízkolatenčního streamingu, která umožňuje synchronní hru dvou od sebe vzdálených míst. Nízkolatenční streaming momentálně umožňují dvě technologie, a to Low Latency Audio Visual Streaming a Modular Video Transmission Platform. Na příkladech je představeno využití obou technologií, které mohou být do budoucna stěžejní pro rozvoj blended programů v rámci hudebního vzdělávání a potenciálně usnadnit mezinárodní spolupráci v oblasti internacionalizace, jako jednoho z pilířů nejen českého vysokého školství.
Anotace anglicky
This article explores the use of digital technologies within the tertiary music education sector, with a focus on low-latency streaming technology. The paper traces the historical development of digital technologies in music education to the technology of low latency streaming, which allows for the synchronous playing of two distant locations. Low latency streaming is currently enabled by two technologies, namely Low Latency Audio Visual Streaming and Modular Video Transmission Platform. Examples are used to present the use of both technologies, which may be pivotal for the future development of blended programmes in music education and potentially facilitate international collaboration in the field of internationalisation as one of the pillars of not only Czech higher education.
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 18:41