MICHÁLKOVÁ SLIMÁČKOVÁ, Jana. Alessandro Poglietti na Moravě. Musicologica olomucensia. roč. 2022, č. 2, s. 53-70. ISSN 2787-9186. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alessandro Poglietti na Moravě
Název anglicky Alessandro Poglietti in Moravia
Autoři MICHÁLKOVÁ SLIMÁČKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Musicologica olomucensia, 2022, 2787-9186.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Hudební fakulta
Klíčová slova anglicky Alessandro Poglietti; Moravia; music of the 17th century; Carl Liechtenstein-Castelcorno; Anton Franz Collalto; Vyškov; Kroměříž; Brno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Lyko, Ph.D. et Ph.D., učo 5794. Změněno: 23. 3. 2023 20:18.
Anotace
Císařský dvorní varhaník Alessandro Poglietti byl ve své době významnou a uznávanou osobností, z jeho života je však doloženo pouze 22 let – od roku 1661 do smrti 1683. Jeho hlavním působištěm byla Vídeň, ale měl rovněž vztah k Moravě a určitě tu pobýval. Znal se s hrabětem Antonínem Františkem Collaltem z Brtnice, který byl kmotrem Pogliettiho dětí. Vedl dědický spor o dům ve Vyškově a nemovitosti v Dědicích, kvůli kterému se snažil získat přízeň olomouckého biskupa Karla Liechtensteina-Castelcorna a jeho úředníků, což dokládají dochované dopisy. Ve Vyškově sepsal svou závěť. V kroměřížské hudební sbírce se dochovaly Pogliettiho skladby v autografech a opisech. V Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea v Brně se dochovala učebnice Pogliettiho Directorium und Manier. Císařský dvorní varhaník Alessandro Poglietti byl ve své době významnou a uznávanou osobností, z jeho života je však doloženo pouze 22 let – od roku 1661 do smrti 1683. Jeho hlavním působištěm byla Vídeň, ale měl rovněž vztah k Moravě a určitě tu pobýval. Znal se s hrabětem Antonínem Františkem Collaltem z Brtnice, který byl kmotrem Pogliettiho dětí. Vedl dědický spor o dům ve Vyškově a nemovitosti v Dědicích, kvůli kterému se snažil získat přízeň olomouckého biskupa Karla Liechtensteina-Castelcorna a jeho úředníků, což dokládají dochované dopisy. Ve Vyškově sepsal svou závěť. V kroměřížské hudební sbírce se dochovaly Pogliettiho skladby v autografech a opisech. V Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea v Brně se dochovala učebnice Pogliettiho Directorium und Manier.
Anotace anglicky
The imperial court organist Alessandro Poglietti was an important and respected personality in his time, but only 22 years of his life are documented ¬– from 1661 to his death in 1683. His main place of work was Vienna, but he also had a connection with Moravia and certainly resided there. He was acquainted with Count Anton Franz Collalto of Brtnice, who was the godfather of Poglietti's children. He was involved in an inheritance dispute over a house in Vyškov and properties in Dědice, for which he tried to win the favour of Olomouc Bishop Karl Lichtenstein-Castelcorn and his officials, as evidenced by surviving letters. He made his will in Vyškov. In the Kroměříž music collection Poglietti's compositions have been preserved in autographs and copies. The Department of the History of Music of the Moravian Museum in Brno has preserved Poglietti's textbook Directorium und Manier.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 14:57