MICHÁLKOVÁ SLIMÁČKOVÁ, Jana a Michal SCHUSTER. Varhaník Bedřich Antonín Wiedermann a Malá Haná. In Popularizační přednáška; pořadatel Město Velké Opatovice. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Varhaník Bedřich Antonín Wiedermann a Malá Haná
Název česky Varhaník Bedřich Antonín Wiedermann a Malá Haná
Název anglicky Organist Bedřich Antonín and Malá Haná region
Autoři MICHÁLKOVÁ SLIMÁČKOVÁ, Jana a Michal SCHUSTER.
Vydání Popularizační přednáška; pořadatel Město Velké Opatovice, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Hudební fakulta
Klíčová slova česky Bedřich Antonín Wiedermann; Malá Haná; varhanní hudba; hudba 20. století
Klíčová slova anglicky Bedřich Antonín Wiedermann; Malá Haná region; organ music; music of the 20th century
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Lyko, Ph.D. et Ph.D., učo 5794. Změněno: 9. 1. 2024 21:51.
Anotace
Bedřich Antonín Wiedermann (1883 ‒ 1951), považovaný za nejvýznamnější českou varhanní osobnost první poloviny 20. století, zajížděl na Malou Hanou pravidelně od počátku 40. let, přičemž nejdříve pobýval ve Velké Roudce, později na zámku ve Velkých Opatovicích. Navštěvoval místní kostely, v nichž hrával na varhany soukromě, ale také veřejně při bohoslužbách a v rámci koncertů. Seznámil se tu s řadou místních osobností a s řadou z nich navázal přátelský vztah. Bedřich Antonín Wiedermann (1883 ‒ 1951), považovaný za nejvýznamnější českou varhanní osobnost první poloviny 20. století, zajížděl na Malou Hanou pravidelně od počátku 40. let, přičemž nejdříve pobýval ve Velké Roudce, později na zámku ve Velkých Opatovicích. Navštěvoval místní kostely, v nichž hrával na varhany soukromě, ale také veřejně při bohoslužbách a v rámci koncertů. Seznámil se tu s řadou místních osobností a s řadou z nich navázal přátelský vztah.
Anotace anglicky
Bedřich Antonín Wiedermann (1883‒1951), the most important Czech personality of organ music in the 1st half of the 20th century, has been visiting Mala Hana regularly since the early 1940s, first staying in Velká Roudka and later at the chateau in Velké Opatovice. He attended local churches, where he played the organ privately but also publicly during services and concerts. He met a number of local personalities and established a friendly relationship with many of them.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:18