HORNOVÁ, Lucie a Adámková JANA. Ukaž mi to! Dialogické využití pískoviště při práci s malými dětmi v praxi klinického psychologa. Psychoterapie. Brno: Masarykova univerzita, 2021, roč. 15, č. 2, s. 195-212. ISSN 1802-3983.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ukaž mi to! Dialogické využití pískoviště při práci s malými dětmi v praxi klinického psychologa
Název anglicky Show me! Dialogical use of sandtry while working with families with small children in a clinical psychology practice
Autoři HORNOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí) a Adámková JANA.
Vydání Psychoterapie, Brno, Masarykova univerzita, 2021, 1802-3983.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na abstrakt v časopise Psychoterapie
Organizační jednotka Divadelní fakulta
Klíčová slova anglicky sandplay;sandtray; psychotherapy; children; clinical psychology;family therapy;
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 2. 5. 2022 09:45.
Anotace
Využití pískoviště při práci s malými dětmi má v psychoterapii dlouhou tradici. V tomto článku se autorky zaměřují na popis využití pískoviště v rámci prvního sezení s rodinou s dítětem s psychosomatickými příznaky. Ve své praxi autorky vychází ze současného dialogického přístupu v rámci rodinné terapie. Jejich pozornost tak nesměřuje pouze na práci s dítětem, ale také na práci s ostatními členy rodiny. Terapeut zde osciluje mezi dítětem, které prozkoumává své pocity a sděluje svůj pohled prostřednictvím pískoviště a rodiči (popř. sourozenci), které terapeutickými prostředky podporuje v jejich schopnosti dítě slyšet a porozumět mu. Na rozdíl od jiných škol, dialogicky využité pískoviště slouží především k prohloubení komunikace v rámci rodiny. Svoji práci autorky demonstrují ve dvou kazuistických ukázkách. V teoretické reflexi definují sedm kroků důležitých pro dialogickou práci s pískovištěm. V závěru zachycují indikace a kontraindikace pro dialogickou práci s pískovištěm.
Anotace anglicky
Use of sandplay/sandtray has a long tradition in psychotherapy of young children. In this article authors focus on the use of sandtray in the first session with a family with a psychosomatic child. In their day-to day practice the authors root themselves in dialogical approach as a part of a broader family therapy context. Their focus is not just on working with the child but also on working with the whole family system. The attention of therapist in this approach oscillates between being with the child who explores his/her feelings and experiments with his/her own “voice” in expressing it and between his/her parents (and siblings) whom he/she supports in their ability to listen and understand the child. Compare to other therapeutic schools, the dialogical use of sandtray serves mainly to improve the communication within the family. The authors demonstrate their work in presenting two case studies. In the theoretical reflection they present seven steps in the dialogical use of sandtray. In the conclusion their define some pros and cons of the dialogical use of sandtray.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:37