VAŠKŮ, Petr. Mizející (Disappearing). Brno: Divadelní fakulta JAMU, 2021.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Mizející
Name (in English) Disappearing
Authors VAŠKŮ, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Brno, 2021.
Publisher Divadelní fakulta JAMU
Other information
Original language Czech
Type of outcome Audiovisual works
Field of Study 60401 Arts, Art history
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Reflexe výzkumu uměním a tvůrčí práce na dokumentu ve formě diplomové práce Diplomová práce Možnosti dokumentárního filmu: zpověď, bytost a hybatel proměny? Audiovizuální výzkumná doku-esej, která zkoumá trpělivé vytkávání gobelínu i možnosti proměn výtvarného a filmového obrazu. Audiovizuální výzkumná doku-esej, která zkoumá trpělivé vytkávání gobelínu i možnosti proměn výtvarného a filmového obrazu.
Organization unit Theatre Faculty
Keywords (in Czech) gobelín; vizuální umění; tkaní; dokument; trpělivost; proměna; materialita; Jan T. Strýček; Rudolf Schlattauer; Moravská gobelínová výroba
Keywords in English tapestry; visual art; weaving; documentary; patience; transformation; materiality; Jan T. Strycek; Rudolf Schlattauer; Moravian Tapestry Manufacture
Changed by Changed by: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Changed: 25/4/2022 08:21.
Abstract
Na konci 19. století založil Rudolf Schlattauer ve Valašském Meziříčí gobelínovou manufakturu. Zázraky se v ní ale dějí dosud. Ženské ruce jemnocitně proplétají vlněnou přízi. Každý jednotlivý útek znamená trpělivý a pokorný tvůrčí čin, který až v barevném souzvuku s ostatními útky dotvoří umělecké dílo, tapisérii. Utkat gobelín trvá měsíce, někdy i roky. Není to myslitelné bez vytrvalosti, která předchází trvalost, nebo alespoň trvání v čase. Každé rozměrné plátno života drží pohromadě bílá osnova – ta neviditelná, mizející za vlastním dílem. A příze inspirace prostupuje napříč obrazy i předobrazy a zatkává je do mizející osnovy času. Dokument byl poprvé uveden na půdě Divadelní fakulty JAMU v rámci akcí Týdne věda a techniky 2021, konkrétně 2. 11. 2021.
Abstract (in English)
At the very end of the 19th century, Rudolf Schlattauer established tapestry manufacture in Valašské Meziříčí. Miracles have been happening there since. Women’s hands delicately weave wool yarn. Each individual weft requires a patient and humble creative decision, one which only in colourful harmony with other wefts creates a piece of art – a tapestry. Weaving a tapestry takes up months, years even. It is unthinkable without persistence, which precedes permanency (or duration at least). Each voluminous cloth of life is held together by a white warp – the invisible one, disappearing in the masterpiece. And the yarn of inspiration permeates through images of all times to weave them into the disappearing warp of time. The documentary was presented at Theatre faculty JAMU as a part of the events of the Science and Technology Week 2021 (on 2nd November 2021) for the first time.
PrintDisplayed: 20/7/2024 16:13