MOTAL, Jan. Radikální povstání bude temné a imanentní. Anebo nebude vůbec. ArteActa. Praha: NAMU, roč. 2021, č. 6, s. 81-102. ISSN 2571-1695. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Radikální povstání bude temné a imanentní. Anebo nebude vůbec
Název anglicky The radical uprising will be dark and immanent. Or it won't be at all
Autoři MOTAL, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání ArteActa, Praha, NAMU, 2021, 2571-1695.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Divadelní fakulta
Klíčová slova anglicky Marxism; christology; non-standard philosophy; negative theology; the field of cultural production; performativity; victim
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MgA. Jan Motal, Ph.D., učo 5807. Změněno: 4. 3. 2022 13:59.
Anotace
Esej je komentářem k překladu textu Francoise Laruella "O černém vesmíru". Představuje klíčové myšlenky jeho nestandardní filosofie a vztahuje je ke kritice marxismu (pojem "poslední instance") a současných forem negativní teologie. Temnota je pojímána v politickém i náboženském rozměru. Autor představuje Laruellovo pojetí imanence v soteriologické perspektivě jako předpoklad radikální proměny lidství ve vztahu ke skutečnosti.
Anotace anglicky
The essay is a commentary on the translation of Francois Laruelle's text "On the Black Universe". It presents the key ideas of his non-standard philosophy, relating them to a critique of Marxism (the notion of "the last instance") and contemporary forms of negative theology. Darkness is conceived in both political and religious dimensions. The author presents Laruelle's conception of immanence in a soteriological perspective, as a precondition for a radical transformation of humanity in relation to the real.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:44