NYTRA, Matěj. Ekodramaturgie a enviro-art - téma číslo jedna v současném umění? In Národní konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství: Ekovýchova pro pětihory (4. ročník konference). 2020.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Ekodramaturgie a enviro-art - téma číslo jedna v současném umění?
Authors NYTRA, Matěj.
Edition Národní konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství: Ekovýchova pro pětihory (4. ročník konference), 2020.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study 60403 Performing arts studies
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Odkaz na webové stránky konference
Organization unit Theatre Faculty
Keywords in English environment; art; eco-art; conference
Changed by Changed by: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Changed: 17/4/2021 01:05.
Abstract
Přednáška s diskuzí připravená pro mezioborový program konference Ekovýchova pro pětihory (4. národní konference environmentálního vzdělávání), konané pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR dne 15. 10. 2021 v centru Lipka. Přednáška byla formována směrem k tématu ekologicky angažovaného umění (divadelního, literárního a básnického, výtvarného, audiovizuálního, institucionálního vs. nezávislého) a reflektovala nejen vlastní zkušenosti s daným směřováním tvůrčí praxe, ale také přehled z aktuálního dění českého i mezinárodního. Na základě vybraných příkladů byly vysloveny otázky, zda si instituce či tvůrci a kolektivy získávají stále větší pozornost skrz dané téma ve vztahu k jeho mainstreamizaci (i v populárních médiích, nejen v expertních sektorech), jak se některé události vyhýbají možné interpretaci skrz koncept tzv. greenwashingu, a jak lze na dílech či projektech definovat moment autenticity, serióznosti a myšlenkové originality.
PrintDisplayed: 23/7/2024 16:19