NYTRA, Matěj. Ekodramaturgie a enviro-art - téma číslo jedna v současném umění? In Národní konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství: Ekovýchova pro pětihory (4. ročník konference). 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ekodramaturgie a enviro-art - téma číslo jedna v současném umění?
Autoři NYTRA, Matěj.
Vydání Národní konference environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství: Ekovýchova pro pětihory (4. ročník konference), 2020.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na webové stránky konference
Organizační jednotka Divadelní fakulta
Klíčová slova anglicky environment; art; eco-art; conference
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 17. 4. 2021 01:05.
Anotace
Přednáška s diskuzí připravená pro mezioborový program konference Ekovýchova pro pětihory (4. národní konference environmentálního vzdělávání), konané pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR dne 15. 10. 2021 v centru Lipka. Přednáška byla formována směrem k tématu ekologicky angažovaného umění (divadelního, literárního a básnického, výtvarného, audiovizuálního, institucionálního vs. nezávislého) a reflektovala nejen vlastní zkušenosti s daným směřováním tvůrčí praxe, ale také přehled z aktuálního dění českého i mezinárodního. Na základě vybraných příkladů byly vysloveny otázky, zda si instituce či tvůrci a kolektivy získávají stále větší pozornost skrz dané téma ve vztahu k jeho mainstreamizaci (i v populárních médiích, nejen v expertních sektorech), jak se některé události vyhýbají možné interpretaci skrz koncept tzv. greenwashingu, a jak lze na dílech či projektech definovat moment autenticity, serióznosti a myšlenkové originality.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 22:10