NYTRA, Matěj. Text jako rám – text jako objekt. Mapování strategií práce s textem v současném evropském (konceptuálním) divadle. In Teritoria umění 2019. 6. ročník vědecké konference doktorandů uměleckých vysokých škol. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Text jako rám – text jako objekt. Mapování strategií práce s textem v současném evropském (konceptuálním) divadle
Autoři NYTRA, Matěj.
Vydání Teritoria umění 2019. 6. ročník vědecké konference doktorandů uměleckých vysokých škol, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Program bloků a seznam abstraktů příspěvků konference
Organizační jednotka Divadelní fakulta
Změnil Změnil: MgA. Mgr. Matěj Nytra, učo 17372. Změněno: 2. 1. 2020 23:40.
Anotace
V roce 1996 zavádí Gerda Poschmann nový pojem Theatertext (text pro divadlo), tvorba autorů nejen německy píšící scény vykazuje podle ní (ale též dle prací H.–T. Lehmanna a E. Fischer–Lichte) takové množství oproti struktuře klasického dramatu nekonvenčních znaků až přestupků, že operovat nadále s pojmem drama – jako jediným označením textové předlohy divadelních inscenací – je neudržitelné, a současné divadlo v (inter)mediálním věku si žádá de facto nové přístupy v reflexi a estetické analýze. Jaké jsou pronikavé tendence toho, jak autoři 21. století s textem pro divadlo na scéně zacházejí? Jaký je vztah (dramaturgie) prostoru a audiovizuální složky k mluvenému – ale také například „němému“ – textu a performance aktérů? Mění se možnosti čtení či pohroužení se diváka do díla na základě odlišných kontextových informací či psycho-fyzického přednastavení (priming)? A jak zkušenost s vnitřní kompozicí internetu a situací tříštěné reality globálního věku ovlivňuje pozornost diváka při představení? Příspěvek předává zkušenosti z analytických case studies o nových projektech tvůrců Susanne Kennedy (Coming Society), Mariana Pensottiho (Diamanto), Markuse Öhrna (3 Episodes of Life), Pabla Gisberta a El Conde de Torrefiel (La Plaza), Rodriga Garcíi (Enciclopedia de fenómenos paranormales Pippo y Ricardo) a Philippa Quesnea (Farm fatale).
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 06:25