BURŠOVÁ, Andrea. Herečka Nika Brettschneiderová v exilu aneb Portrét divadla THEATER BRETT do pádu "železné opony". 1st. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 2018, 515 s. ISBN 978-80-7460-149-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Herečka Nika Brettschneiderová v exilu aneb Portrét divadla THEATER BRETT do pádu "železné opony"
Název česky Herečka Nika Brettschneiderová v exilu aneb Portrét divadla THEATER BRETT do pádu "železné opony"
Název anglicky Actress Nika Brettschneider in Exile, or Portrait of THEATER BRETT Theater Untill the Fall of the "Iron Curtain"
Autoři BURŠOVÁ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1st. Brno, 515 s. 2018.
Nakladatel Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Divadelní fakulta
ISBN 978-80-7460-149-1
Klíčová slova anglicky Nika Brettschneider; Ludvik Kavin; Theater Brett
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 24. 4. 2019 14:16.
Anotace
Monografie je záznamem cesty Niky Brettschneiderové a Ludvíka Kavína k založení divadla Theater Brett v rakouském exilu ve Vídni a reflektuje jeho tvorbu v letech 1977-1989. Studie obsahuje stručnou biografii Niky Brettschneiderové, zachycuje a pojmenovává široké spektrum a jedinečnost její herecké a divadelní tvorby, odhaluje kořeny její pedagogické práce na Divadelní fakultě JAMU v Brně v souvislostech s vedením hereckých dílen zaměřených na řeč těla od roku 1978 v zemích západní Evropy. Stává se též podkladem pro zařazení divadle Theater Brett do kontextu evropského divadelního vývoje ve druhé polovině dvacátého století, kdy řada divadelníků opouští klasické přístupy k tvorbě a vydává se nekonvenčními směry.
Anotace anglicky
The monograph is a recording of the journey of Nika Brettschneider and Ludvík Kavín to the foundation of the Theater Brett in Austrian exile in Vienna and reflects on his work in 1977-1989. The study contains a brief biography of Nika Brettschneider, captures and names the broad spectrum and uniqueness of her acting and theatrical work, reveals the roots of her teaching work at the Theater Faculty of the Janáček Academy of Music and Performing Arts in Brno in connection with the management of acting workshops focused on body language since 1978 in Western Europe. It is also the basis for the Theater Brett to be included in the context of European theater development in the second half of the twentieth century, when a number of theatricalists leave the classical approach to creation and set out in unconventional ways.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:09