BLAŽEJOVSKÁ, Alena. Výchova dramaturgií, výchova k dramaturgii : Pedagog v roli dramaturga, dramaturg v roli pedagoga. In Proměny dramaturgie 2: aktuální profesní a pedagogická situace dramaturgií. 2018. ISBN 978-80-7510-321-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výchova dramaturgií, výchova k dramaturgii : Pedagog v roli dramaturga, dramaturg v roli pedagoga
Název česky Výchova dramaturgií, výchova k dramaturgii : Pedagog v roli dramaturga, dramaturg v roli pedagoga
Název anglicky Training in Dramaturgy, Training by Dramaturgy: A Pedagogue As a Dramaturge, a Dramaturge As a Pedagogue
Autoři BLAŽEJOVSKÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Proměny dramaturgie 2: aktuální profesní a pedagogická situace dramaturgií, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60405 Studies on Film, Radio and Television
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na záznam přednášky
Organizační jednotka Divadelní fakulta
ISBN 978-80-7510-321-5
Klíčová slova česky dramaturgie; historie; teorie; transformace; situace; divadlo; film; televize; rozhlas
Klíčová slova anglicky dramaturgy; history; theory; transformation; situation; theatre; film; television; radio
Štítky RIV DOPLNIT
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 24. 4. 2019 23:11.
Anotace
Příspěvek nahlíží dramaturgii z pohledu vzdělávacího a zamýšlí se nad rolemi pedagoga jakožto dramaturga a dramaturga jakožto pedagoga. Prezentován byl 28. 11. 2018 na konferenci Proměny dramaturgie 2 na Slezské univerzitě v Opavě a zaznamenán je v kolektivní monografii Proměny dramaturgie 2: aktuální profesní a pedagogická situace dramaturgií, jež nabízí analytický pohled na dramaturgické postupy a přístupy především v dokumentární tvorbě, a to napříč uměleckými odvětvími, neopomíjí však ani žánry další. Jejím prostřednictvím se čtenáři mohou seznámit mimo jiné se změnami paradigmat v moderní dramaturgii, se specifiky dramaturgie rozhlasového i filmového dokumentu, se základními pilíři divadelní dramaturgie v současné době překotných technologických změn, využitím nových médií v dokumentu, problematikou podcastů, zvukovou dramaturgií či fenoménem inscenovaného čtení jako svébytným divadelním žánrem.
Anotace anglicky
The paper focuses on dramaturgy from the educational point of view (pedagogue as an dramaturgist vs. dramaturgist as a pedagogue). It was presented at the conference Transformations of Dramaturgy 2, held in Opava on 28 November 2018 and included in a collective monograph Transformations of Dramaturgy: Current Professional and Pedagogical Situation in Dramaturgy which offers analytical view on dramaturgical methods and approaches primarily in documentary production, that is through arts industries, nevertheless, it does not neglect the other genres. Reading this publication readers can learn about changes of paradigms in modern dramaturgy, particularities of broadcast and film documentary dramaturgy, basic pillars of theatrical dramaturgy in a current era of rapid technological changes, use of new media in documentary, podcast issues, audio dramaturgy or about a stage reading phenomenon as an independent theatrical genre.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:03