NADAUD, Pierre. Estetika umění mimu Étienna Decrouxe. In Přednášky o divadle a umění 2. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně. s. 175-184. ISBN 978-80-7460-139-2. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estetika umění mimu Étienna Decrouxe
Název česky Estetika umění mimu Étienna Decrouxe
Název anglicky Aesthetics of Étienne Decroux's Mime
Autoři NADAUD, Pierre (250 Francie, garant, domácí).
Vydání Brno, Přednášky o divadle a umění 2, od s. 175-184, 10 s. 2018.
Nakladatel Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Divadelní fakulta
ISBN 978-80-7460-139-2
Klíčová slova česky Decroux; mime; physical theatre
Klíčová slova anglicky Decroux; mime; physical theatre
Změnil Změnil: doc. MgA. Jan Motal, Ph.D., učo 5807. Změněno: 14. 4. 2019 13:21.
Anotace
Decrouxovu estetiku tedy můžeme popsat následovně: divadlo pohybu, které nazval „umění mimu“, odsouvá stranou konvencionalizované znaky (chápané nejen jako slova, ale i jako gesta a mimiku nonverbální komunikace) a pracuje především se souborem znaků (jako je třeba obraz nebo jisté expresivní znaky), jejichž nositelem je vlastní tělesná přítomnost a vystupování performera (výstavba postojů, modulace energie či sil zapojených do pohybů a postoje). Estetika mimu vychází převážně z tak zvaného „přirovnání“ a jen minimálně z příběhu či vyprávění, protože mu skromnost či přísné vymezení prostředků umožňují popisovat pouze „vývoj“. Vzhledem k tomu, že je mim znázorňující umění, nedovede se obejít bez jistého odkazování. Jeho specifičnost ale spočívá v tom, jak se pracuje s oním „jak“. Právě v něm, a nikoli v pojmu, spatřuje Decroux hlavní pilíř a podstatu zpracovávaného namětu či “materiálu”.
Anotace anglicky
Decroux's aesthetics can be described as follows: the theater of motion, which he called "mime art", puts aside conventionalized characters (understood not only as words but also as gestures and mimics of non-verbal communication) and works primarily with a set of characters (such as an image or a certain expressive characters), the bearer of which is the performer's own physical presence and performance (constructing attitudes, modulating energy or forces involved in movements and attitudes). The mime's aesthetics is largely based on the so-called "similarities" and only minimally from the story or narrative, because the modesty or strict definition of the instrument allows him to describe only "development". But its specificity lies in how it works with the "how". In the "how" and not in the concept Decroux sees the main pillar and essence of the subject matter or "material".
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 05:36