LYKO, Petr. Estetická funkce, norma a hodnota Jana Mukařovského, jako možný klíč k výkladu uměleckých a estetických aspektů tzv. romantických varhan na území českých zemí. Muzikologické fórum. roč. 7, č. 2, s. 28-37. ISSN 1805-3866. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estetická funkce, norma a hodnota Jana Mukařovského, jako možný klíč k výkladu uměleckých a estetických aspektů tzv. romantických varhan na území českých zemí
Název anglicky Aesthetic function, norm and value of Jan Mukařovský as a possible key to the interpretation of the artistic and aesthetic aspects of so-called romantic organs in the territory of Czech lands
Autoři LYKO, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Muzikologické fórum, 2018, 1805-3866.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60400 6.4 Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Hudební fakulta
Klíčová slova anglicky Aesthetic function; norm and value; Jan Mukařovský; Organs; Czech lands
Změnil Změnil: doc. PhDr. Petr Lyko, Ph.D. et Ph.D., učo 5794. Změněno: 6. 1. 2019 21:21.
Anotace
Studie reflektuje možnost aplikace koncepce estetické funkce, normy a hodnoty Jana Mukařovského na typologickou skupinu tzv. romantických varhan. Vývoj funkce, normy i hodnoty v kontextu tzv. romantických varhan představuje dynamický jev, proměňující se v čase, který je specifikován také v rámci teritoria, či podle aktuálních uměleckých, estetických, mimouměleckých aj. potřeb společnosti. Svým charakterem tak víceméně odpovídá koncepci Jana Mukařovského, a to zejména proto, že nechápe jevy dotýkajících se existence tzv. romantických varhan (zejména pojmy umění, mimo-umění, estetická a jiná funkce, umělecké řemeslo atd.) jako striktně vymezené kategorie, ale jako vzájemně prostupný systém s četnými přechodovými oblastmi, a zohledňuje tak silnou vnitřní strukturovanost této skupiny.
Anotace anglicky
The study reflects the possibility of applying a concept of aesthetic function, norms and values of Jan Mukařovský to a typological groups of so-called romantic organs. The development of functions, norms and values i the context of so-called romantic organs represents a dynamic phenomenon, changing in time, which is also specified within the territory or according to the current artistic, aesthetic, non-cultural and other needs of society.
VytisknoutZobrazeno: 17. 4. 2024 02:00