POHL, Richard. Rudolf Firkušný: umělecký a osobnostní vývoj českého pianisty a skladatele do roku 1948. První. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně. 452 s. Acta musicologica et theatrologica, 22. svazek. ISBN 978-80-7460-107-1. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rudolf Firkušný: umělecký a osobnostní vývoj českého pianisty a skladatele do roku 1948.
Název česky Rudolf Firkušný: umělecký a osobnostní vývoj českého pianisty a skladatele do roku 1948.
Název anglicky Rudolf Firkušný: The artistic and personal development of the Czech pianist and composer through 1948
Autoři POHL, Richard.
Vydání První. Brno, 452 s. Acta musicologica et theatrologica, 22. svazek, 2016.
Nakladatel Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Hudební fakulta
ISBN 978-80-7460-107-1
Klíčová slova česky Klavírista, skladatel, hudební interpretace, životopis, česká hudba.
Klíčová slova anglicky Pianist, composer, music interpretation, biography, Czech music.
Změnil Změnil: MgA. Richard Pohl, Ph.D., učo 11717. Změněno: 20. 3. 2018 17:15.
Anotace
Publikace pojednává o životě a profesionální činnosti Rudolfa Firkušného, přičemž se zaměřuje především na období pianistova tvůrčího a osobnostního zrání do jeho emigrace v roce 1948. Zpracovává dosud neznámé materiály z pianistova osobního archivu a také přináší první ucelený přehled jeho skladatelské činnosti. Potvrzuje význam Leoše Janáčka pro formování pianistova talentu a představuje pozadí Firkušného prvních koncertních turné v Československu a zahraničí. Detailně rozebírá a mapuje pianistův rozsáhlý repertoár a dokazuje tak jeho jedinečné postavení mezi českými klavíristy jako významného propagátora české hudby a hudby 20. století. V knize jsou též uvedeny Firkušného vzpomínky na učitele Leoše Janáčka, včetně rad k interpretaci jeho klavírního díla. Pro pedagogy a studenty klavírní hry pak přináší i přehled klavíristovy metodiky výuky a práce u klavíru podle vzpomínek jeho žáků.
Anotace anglicky
This publication, titled „Rudolf Firkusny: The artistic and personal development of the Czech pianist and composer through 1948,” concerns itself with the life and professional activity of Rudolf Firkusny, with a focus primarily on the period of the pianist’s creative and personal growth through his departure from Czechoslovakia into exile in 1948. The dissertation makes use of previously unknown and unpublished materials from the pianist’s personal archive and also presents the first complete overview of his compositional work. It describes in detail the pianist’s broad repertoire, proving his singular status among Czech pianists as an eminent promoter of both Czech music and music of the 20th century.The work also includes Firkušný's reminiscences about his teacher Leoš Janáček, as well as suggestions regarding the interpretation of the latter's piano works. For educators and students of the piano it also offers an overview of the pianist's teaching methodology and work at the piano as per the recollections of his students.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 05:54