Průchod studiem

Zjednodušení získání jízdních dokladů pro studenty

Když si vyřídíte šalinkartu přes online systém, nebudete už muset nikam na DPMB nosit ISIC, a můžete se tak vyhnout kupování přelepky prodlužující platnost karty, pokud ji jinak nevyužíváte.

 Online na bankovní kartu

Pro vyřízení šalinkarty v současnosti existují dvě možnosti.

Tou jednodušší a pohodlnější (a jedinou, kde můžete využít navazující jízdenky) je vyřízení online na webu www.brnoID.cz. Na tomto webu je potřeba založit si účet a vložit do systému údaje bankovní karty, která bude sloužit jako nosič elektronické jízdenky (můžete si zakoupit tzv. anonymní kartu, která je dostupná na všech pobočkách DPMB za 99 Kč). Při prvotní registraci je ještě potřeba osobně zajít na nějakou prodejnu dopravního podniku (DPMB) a nechat si potvrdit správnost zadaných osobních údajů a na webu www.brnoID.cz v sekci "Můj účet" kliknout na tlačítko "Ověř status studenta", vybrat JAMU a vložit Vaše učo. Podrobný postup pro web www.brnoID.cz je popsán na jejich stránkách https://www.brnoid.cz/cs/cms/28-tipy v bodu „Jak koupit ihned studentskou šalinkartu z domova? A jak řešit status studenta online?“. Pak už ale vše funguje zcela online.

 Jakmile potvrdíte propojení systému s vašimi údaji v Informačním systému JAMU (https://is.jamu.cz/auth/privacy/dpmb), DPMB si dokáže už sám zjistit, jestli jste aktivními studenty JAMU. Nikdy více už tak nebudete muset nikam na DPMB nosit ISIC, a můžete se tak vyhnout kupování přelepky prodlužující platnost karty, pokud ji kvůli jiným slevám nepotřebujete nebo nechcete (dopravní podnik si váš statut studenta bude prostě ověřovat přes IS, informace o elektronicky položených dotazech na Váš stav studia a o odpovědích, které jsme předali externím systémům najdete vhttps://is.jamu.cz/auth/export/prehled_exportu_aktivnosti). 

Takže shrnuto:

  •  Pakliže jste tak dosud neučinili, tak osobně zajít na nějakou prodejnu dopravního podniku (DPMB) a nechat si potvrdit správnost zadaných osobních údajů.
  • na webu www.brnoID.cz v sekci "Můj účet" kliknout na tlačítko "Ověř status studenta", vybrat JAMU a vložit Vaše učo 
  • Po úspěšném ověření statusu si koupit zlevněnou jízdenku

To je vše, až do konce studia nebudete již muset pobočku DPMB navštívit.

Zde najdete podrobný postup na webu  www.brnoID.cz důležité jsou hlavně body: 

  1. Jak se do nového systému zaregistruji? 
  2. Kde a jak si lze nechat ověřit osobní údaje pro získání full účtu či slevové nároky? A co je k tomu potřeba? 
  3. Jak koupit ihned studentskou šalinkartu z domova? A jak řešit status studenta online? 

Druhou možností zůstává vyřízení klasické papírové šalinkarty, které probíhá výhradně na prodejnách Dopravního podniku města Brna či u pokladen Českých drah. Je potřeba vyplnit žádanku, přinést platný ISIC (pokud nemáte čerstvě vydaný, tak s přelepkou) a průkazovou fotografii a zaplatit poplatek za vyřízení 30 korun. Vydaná průkazka pak platí do 30. září příštího roku. Při nakupování kuponů na další období (měsíční, čtvrtletní nebo roční) se musíte vždy znovu prokázat platným ISICem. Dejte pozor, trochu zrádné to může být období na přelomu léta a podzimu. Pokud máte ISIC platný jen do konce daného roku, například do prosince 2019, dopravní podnik vám ho uzná jen do 15.8., pak už vyžaduje ISIC s platností na další akademický rok. A pozor nově opravdu potřebujete ISIC, nestačí mít potvrzení o studiu.