Základní údaje |
Název |
Jak nakrmit diktátora. Bizarní kuchařka Witolda Szabłowského o tom, na co měli chuť šílenci |
Rok prvního uvedení |
2022 |
Segment |
Scénická umění |
Druh činnosti |
Rozhlas/audionahrávky - rozhlasová dramaturgie |
Závažnost a význam |
D - nový umělecký výstup obsahující rozvojový potenciál |
Velikost |
K - rozsah 45 minut a více |
Institucionalní kontext |
celostátní |
Jazyk |
čeština |
Fakulta |
Divadelní fakulta |
Anotace |
Witold Szabłowski procestoval čtyři kontinenty, aby našel a vyzpovídal osobní kuchaře několika světových diktátorů. A aby zjistil, jestli ovlivnili svým kuchařským uměním nějak chod dějin. Co vařili nejhorším diktátorům 20. století v době, kdy tito utlačovali a masakrovali obyvatele vlastních zemí? Co třeba snídal Saddám Husajn, když vydal příkaz otrávit plynem desítky tisíc Kurdů? Co obědval Pol Pot v časech, kdy téměř dva miliony Khmerů umíraly hlady?
Witold Szabłowski (1980) patří k výrazným představitelům polské školy literární reportáže. Vystudoval žurnalistiku a politologii ve Varšavě a v Turecku, pracoval jako televizní zpravodaj a reportér v deníku Gazeta Wyborcza.
V Česku není zatím tak proslulý jako jeho kolega a učitel Mariusz Szczygieł, ačkoliv tady vydal už řadu oceňovaných knih. Například vynikající reportáže o rozkročení Turecka mezi Východem a Západem – Vrah z města meruněk, jejichž anglické vydání je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013.
Každá změna, i společenská, musí proběhnout nejdřív v hlavě, říká svými reportážemi autor, a je jedno, zda je to hlava medvěda, nebo člověka. Svědčí o tom i Szabłowského poslední kniha Jak nakrmit diktátora, která v roce 2019 vyšla současně v USA i v Polsku a zvítězila v literární soutěži o nejlepší světovou publikaci na kulinární téma za rok 2021. |
Klíčová slova |
witold szabłowski, jak nakrmit diktátora, radiokniha, kuchařka, čro plus, 20. století, import ruv 2021 |
Autoři |
Alena Blažejovská (Role: Autor díla z 100 %) |