Základní údaje
Název Krajina levitace
Rok prvního uvedení 2022
Segment Výtvarná umění / Výtvarná umění
Druh činnosti Realizované nové umělecké dílo
Závažnost a význam A - realizace nového uměleckého díla či zakázky zásadního a objevného významu
Velikost L - realizace nového uměleckého díla či zakázky středního rozsahu
Institucionalní kontext celostátní
Jazyk čeština
Fakulta Divadelní fakulta
Anotace Instalace realizovaná v rámci festivalu Signal 2022 na nádvoří Klementina. Spolupráce s výtvarnicí Terezou Bartůňkovou, hudebníkem Janem Burianem a tvůrcem létajících objektů Ondřejem Eremiášem. Krajina levitace rozvíjí princip, který byl autory využit na výstavě Club as a shelter v Galerii hlavního města Prahy v roce 2021. Jde o objekty naplněné héliem v kombinaci s látkami různých průhledností a gramáží. Objekty levitují v prostoru, reagují na pohyb vzduchu a v kombinaci se zvukovým designem a světlem vytvářejí neustále se proměňující snovou krajinu. Instalace byla významně upravena a zvětšena pro použití ve venkovních podmínkách. Také musela být přizpůsobena vysoké návštěvnosti festivalu Signal, takže vnitřek objektů nebyl až na výjimky divákům zpřístupněn. Naopak byly přidány prvky, které nelevitovaly, ale dotvářely celkový obraz. Před samotnou instalací proběhlo několik zkoušek, zejména světelných vlastností materiálů a chování héliových objektů ve venkovních podmínkách. Jan Burian vytvořil zvukový design specificky pro nádvoří Klementina a Pavla Beranová s Terezou Bartůňkovou naprogramovaly organicky působící světelnou sekvenci. Všechny prvky dohromady dle reakcí diváků i organizátorů festivalu vytvořily prostředí snového charakteru uprostřed města.
Klíčová slova instalace, světlo, festival, beranová
Autoři Pavla Beranová (Role: Autor díla z 30 %), Tereza Bartůňková (Role: Autor díla z 30 %), Jan Burian (Role: Autor díla z 20 %), Ondřej Eremiáš (Role: Autor díla z 20 %)
Názvy, anotace, klíčová slova
Název v angličtině Landscape of Levitation
Anotace v angličtině Installation realized within the Signal festival 2022 in the courtyard of Klementinum. Collaboration with artist Tereza Bartůňková, musician Jan Burian and creator of flying objects Ondřej Eremiáš. Landscape of Levitation develops the principle that was used by the artists in the exhibition Club as a Shelter at the GHMP in 2021. These are objects filled with helium in combination with fabrics of various transparencies and weights. The objects levitate in space, react to air movement and combine with sound design and light to create a constantly changing dreamscape. The installation has been significantly modified and enlarged for outdoor use. It also had to be adapted to the high attendance of the Signal Festival, so that the interior of the objects was, with a few exceptions, not accessible to the audience. On the contrary, elements were added that did not levitate but completed the overall picture. Before the installation itself, several tests were carried out, in particular on the lighting properties of the materials and the behaviour of the helium objects in outdoor conditions. Jan Burian created a sound design specifically for the Klementinum courtyard, and Pavla Beranová and Tereza Bartůňková programmed an organic light sequence. All the elements together, according to the reactions of the audience and the festival organisers, created a dreamlike environment in the middle of the city.
Klíčová slova v angličtině installation, light, festival, beranová
URL
Informace o instalaci na stránkách festivalu Signal
Uvedení, termíny
Realizace (13.10.2022 - 15.01.2023) info
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
33502 /14 12. 1. 2023

Vlastnosti

Název
33502
Aplikace
Obnovit.
Adresa v ISu
https://is.jamu.cz/auth/dstore/dilo/6342563/6355265/
Adresa ze světa
https://is.jamu.cz/dstore/dilo/6342563/6355265/
Adresa do Správce
https://is.jamu.cz/auth/dstore/dilo/6342563/6355265/?info
Ze světa do Správce
https://is.jamu.cz/dstore/dilo/6342563/6355265/?info
Vloženo
Čt 12. 1. 2023 23:35

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
 
Atributy
 

Zobrazit XML záznam