Základní údaje
Název Vzkaz - portrét Arnošta Goldflama
Rok prvního uvedení 2018
Segment Scénická umění
Druh činnosti Rozhlas/audionahrávky – autorský rozhlasový dokument
Závažnost a význam A - originální umělecký výstup zásadního a objevného významu
Velikost K - rozsah 45 minut a více
Institucionalní kontext celostátní
Jazyk čeština
Fakulta Divadelní fakulta
Anotace Co je tím vzkazem, který přeživší holokaustu zanechali svým dětem a nám všem? A jak se s tím vypořádat? Portrét Arnošta Goldflama. Dokument vznikal v Brně a Praze v průběhu roku 2017. Cituje Goldflamovy hry Budou vyvoláni jménem a Hrůza v Brně a pořad Českého rozhlasu Interview Plus s Arnoštem Goldflamem. Dále v něm hovoří Petra Goldflamová Štětinová. Inovátorské je využití výzkumu Holocaust survivors, který v brněnském centru CEITEC vede prof. Ivan Rektor a realizuje mj. Mgr. Monika Fňašková. Tento aktuální výzkum je zaměřen na epigenetiku a zkoumá, zda se traumatické zkušenosti holokaustu přenesly prostřednictvím biologického materiálu (tedy nejen vyprávěním či nevědomým chováním v rodinách) na potomky, kteří se narodili až po válce. Arnošt Goldflam se z podnětu autorky dokumentu tohoto výzkumu zúčastnil – a ten se tak stal metodou, jak dokumentaristicky vyprávět osudy Goldflamových rodičů i jeho vlastní a jak zjistit jeho hluboké reakce na holokaust. Fakt, že se Arnošt Goldflam a Ivan Rektor dobře znají (jak se ukázalo), navíc přispěl k intimitě a otevřenosti vzájemných rozhovorů. Dokument nicméně využívá i jiných postupů – reportážní procházky po Brně a Praze, rozhovory dokumentaristky s respondentem a jeho manželkou, dokumentární záznamy ze zkoušek divadelní hry Hrůza v Brně v Divadle Bolka Polívky i záznamy z rozhlasového archivu.
Klíčová slova arnošt goldflam, hrůza v brně, český rozhlas, holocaust survivors, message, holocaust, survivors, czech radio, documentary, unique scientific method, import ruv 2021
Autoři Alena Blažejovská (Role: Autor díla z 100 %)
Názvy, anotace, klíčová slova
Název v angličtině Message - Portrait of Arnost Goldflam
Anotace v angličtině What is the message of Holocaust survivors to their children? And how to deal with it? Innovation is the exploitation of the Holocaust survivors, headed by prof. Ivan Rektor. This current research focuses on epigenetics and examines whether the traumatic experiences have been transmitted through the biological material (not just narrative or unconscious behaviour in families) to descendants who were born after the war. Arnost Goldflam took part in this research thanks to the initiative of the author of documentary - together they made an unique experience bringing an unusual view to this painful topic.
Uvedení, termíny
Realizace (29.04.2018) info
Ocenění, ohlasy
Soutěžní přehlídka AudioREPORT - ocenění uděleno info
citace info
citace info
citace info

Zobrazit XML záznam