Základní údaje
Název Zlatý podraz
Rok prvního uvedení 2018
Segment Audiovize
Druh činnosti Dramaturgie (dramaturg)
Závažnost a význam C - nové umělecké dílo nebo výkon rozvíjející současné trendy
Velikost L - dramaturgie středometrážního či dlouhometrážního díla (21 minut a více)
Institucionalní kontext celostátní
Jazyk čeština
Fakulta Divadelní fakulta
Anotace Ke spolupráci na filmu jsem byl přizván při práci na 2. verzi scénáře. Autoři námětu a scénáře jsou novináři (Jakub Bažant, Jiří Závozda), kteří napsali vynikající knihu mapující historii československého a českého basketbalu. Setkali se tak s mnoha lidmi, událostmi a občas až neuvěřitelnými lidskými osudy. Z tohoto materiálu pak napsali scénář, který ale byl hodně tezovitý a schematický, jak v oblasti osobních životů hlavních hrdinů, tak i v zobrazení života společenského a sportovního. K dalšímu vývoji scénáře byla od 4. verze přizvána mladá autorka K. Nedvědová. Společným úsilím autorů i dramaturgie se scénář proměnil a posunul k vyšší kvalitě.
Klíčová slova film, dramaturgie, scénář, československý basketbal, the golden betrayal, sport, history, politics, european history, basketball, czechoslovakia, iron curtain, import ruv 2021
Autoři Jan Gogola (Role: Autor díla z 100 %)
Názvy, anotace, klíčová slova
Název v angličtině The Golden Betrayal
Anotace v angličtině An attractive story of young sportsmen creates the basis for courageous testimony of past and values that should be eternal. The role of dramaturgist was to move originally journalistic narration into strong dramatic story. The story begins before The Second World War and continues in the 50th, during the time of Cold War in former Czechoslovakia.
Uvedení, termíny
Realizace (25.10.2018) info
Ocenění, ohlasy
citace info
citace info
citace info
citace info

Zobrazit XML záznam