Základní údaje
Název Pod Prahy
Rok prvního uvedení 2020
Segment Scénická umění
Druh činnosti Inscenace - lighting design (vč. projekcí) jako dominantní scénografická složka projektu
Závažnost a význam B - nový umělecký výstup přinášející významná nová řešení
Velikost L - 30 – 99 min. (aktovka, monodrama apod.), 30 – 60 min. (inscenace pro dětského diváka)
Institucionalní kontext celostátní
Jazyk čeština
Fakulta Divadelní fakulta
Anotace Světelná, zvuková a pohybová performance ve sklepení Domu u Kamenného zvonu, která vznikla v rámci projektu Light Underground. Autorka byla spolu s tanečnicí Natašou Novotnou vyzvána k vytvoření díla, kde by tanec a světlo přímo interagovaly a tím by nejen vnesly "nový život" do gotického sklepení, ale také pohyb do galerijního prostředí. Konečný tvar vznikl ještě ve spolupráci s hudebnicí a textařkou Vladivojnou La Chia. Všechny tři autorky se staly průvodkyněmi na surreálné dvanáctiminutové prohlídce sklepení, v jehož každé místnosti se diváci setkali s novým vizuálním a zvukovým zážitkem. Autorka světelné instalace vytvořila sérii objektů (velká fesnelova čočka v kovovém rámu), které se staly jednotícím prvkem, ale byly využívány různými způsoby. V performanci také aktivně vystupovala po boku tanečnice a hudebnice. Vzhledem k nízkému maximálnímu počtu diváků se procházka sklepením opakovala šestkrát za večer. Po skončení série živých performancí byla autorka vyzvána kurátory, aby ze světelných objektů vytvořila světelnou instalaci k dlouhodobému vystavování.
Klíčová slova světlo, pohyb, zvuk, galerie, interakce, performance
Autoři Pavla Beranová (Role: Autor díla z 34 %), Nataša Novotná (Role: Autor díla z 33 %), La Chia Vladivojna (Role: Autor díla z 33 %)
Názvy, anotace, klíčová slova
Název v angličtině Light Underground
Anotace v angličtině A project crossing the boundaries between a live performance and artistic installation combining light sound and movement. A cooperation with the dancer and choreographer Natasa Novotna and the singer and songwriter Vladivojna La Chia. The piece was created in the gothic cellar of Stone Bell House in Prague and commissioned by Prague City Gallery. The three authors were asked to bring "new life" to the space using above mentioned artistic means. They became guides on a surrealistic trip through the space for small groups of visitors. There were specific light and sound experiences prepared for them in all five rooms of the cellar. The task of the lighting designer was to create a series of light objects to be installed in the space and used in different ways. Then she also took part in the live performance on the sides of the dancer and the musician. The visit to the cellar was twelve minutes long and was repeated six times by one evening. Like that the program was also adapted to the new reality of the pandemic because it reduced the number of visitors to the necessary minimum. After the end of the live performances the author was asked to rework the light objects for further display in the gallery.
Klíčová slova v angličtině light, movement, sound, galery, interaction, performance
URL
https://umenipromesto.eu/prispevky/2-light-underground, https://art.ceskatelevize.cz/360/tanecnice-natasa-novotna-o-projektu-light-underground-voR7g, https://www.tanecniaktuality.cz/recenze/light-underground-vzhuru-do-sklepeni-podruheground-voR7g, https://artalk.cz/2020/07/21/tz-light-underground/, https://operaplus.cz/light-underground-svetlo-a-tanec-v-dialogu-s-davnou-minulosti-1-3/
Uvedení, termíny
Premiéra (29.07.2020 - 31.07.2020) info
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
16581 /21 21. 9. 2020

Vlastnosti

Název
16581
Aplikace
Obnovit.
Adresa v ISu
https://is.jamu.cz/auth/dstore/dilo/4241694/4869097/
Adresa ze světa
https://is.jamu.cz/dstore/dilo/4241694/4869097/
Adresa do Správce
https://is.jamu.cz/auth/dstore/dilo/4241694/4869097/?info
Ze světa do Správce
https://is.jamu.cz/dstore/dilo/4241694/4869097/?info
Vloženo
Po 21. 9. 2020 17:43

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
 
Atributy
 

Zobrazit XML záznam