KOBZEV, Petr. Metašev: Pojem Dmitrije Bykova na pomezí ruského, českého a dvoudomého filmu. In Týden Akademie věd ČR. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metašev: Pojem Dmitrije Bykova na pomezí ruského, českého a dvoudomého filmu
Název anglicky Meta-Theme: The concept by Dmitri Bykov in between Russian, Czech and bilingual films
Autoři KOBZEV, Petr.
Vydání Týden Akademie věd ČR, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Divadelní fakulta
Klíčová slova česky metanámět; metašev; Dmitrij Býkov; současný ruský film; naratologie; literární věda
Klíčová slova anglicky Meta-Theme; Meta-Suture; Dmitri Bykov; contemporary Russian film; narratology; literary science
Štítky DF_VaVneRIV_2023
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 22. 3. 2024 15:31.
Anotace
První veřejná prezentace a rozšíření pojmu ‚metanámět‘ od ruského spisovatele a literárního vědce Dmitrije Bykova v českém prostředí. Daný literárněvědný pojem je na bázi filmových ukázek rozšířen o psychologický, socio-historický a autoantropologický rozměr (metašev), jenž nabízí neobvyklý náhled do kultury a současného života východních Slovanů. Vzhledem k aktuálním událostem nabízí tento interdisciplinární náhled i obohacení v chápání moderního českého kulturního prostředí. Přednáška se uskutečnila v rámci Týdne Akademie věd ČR dne 6. 11. 2023 na Divadelní fakultě v Brně.
Anotace anglicky
The first public presentation and expansion of the term 'meta-theme' by the Russian writer and literary scholar Dmitri Bykov in the Czech environment. The given literary term is extended on the basis of film samples and by a psychological, socio-historical and autoanthropological dimension (meta-suture), which offers an unusual insight into the culture and contemporary life of the Eastern Slavs. Due to current events, this interdisciplinary insight also offers enrichment in the understanding of the modern Czech cultural environment. The lecture took place as part of the Week of the Academy of Sciences of the Czech Republic on 6 November 2023 at JAMU at the Faculty of Theater in Brno.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 11:05