PLÁTENÍK, Petr a Lucie HLAVICOVÁ. Filmouka. Průvodce světem filmu a audiovize. Voráčková Martina, Nová Tereza, Bednařík Pavel, Forejt Jiří, Černík Jan. In Pláteník Petr. ČERNÍK, Jan a Jiří FOREJT. Filmouka. Průvodce světem filmu a audiovize. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2023, s. 30-49. ISBN 978-80-244-6368-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Filmouka. Průvodce světem filmu a audiovize
Název česky Filmouka. Průvodce světem filmu a audiovize
Název anglicky Filmouka. A guide to the world of film and audiovision
Autoři PLÁTENÍK, Petr (203 Česká republika) a Lucie HLAVICOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Voráčková Martina, Nová Tereza, Bednařík Pavel, Forejt Jiří, Černík Jan.
Vydání Olomouc, Filmouka. Průvodce světem filmu a audiovize, od s. 30-49, 20 s. 2023.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Odkaz na multimediální portál Filmouky Odkaz na nákup publikace.
Organizační jednotka Divadelní fakulta
ISBN 978-80-244-6368-1
Klíčová slova česky film; audiovize; filmová a audiovizuální výchova; vzdělávání pedagogů
Klíčová slova anglicky film; audiovisual; film and audiovisual education; moving images; teacher education
Štítky audiovize, film, filmová a audiovizuální výchova, vzdělávání pedagogů
Změnil Změnila: MgA. Lucie Hlavicová, učo 16391. Změněno: 7. 3. 2024 08:41.
Anotace
Průvodce filmovou a audiovizuální výchovou nejen pro základní školy, primárně zamýšlený jako výukový a studijní materiál pro učitele i studenty (žáky). Příručka je vhodná jak pro samostatný předmět věnovaný audiovizi, tak pro využití v jiných předmětech (český jazyk a literatura, dějepis, výtvarná výchova, hudební výchova). Zároveň může sloužit jako samostatná kniha pro zvídavé čtenáře. Součástí je multimediální platforma pro učitele i studenty s filmovými ukázkami, obrazovými materiály a pracovními listy, interaktivně propojená s učebnicí prostřednictvím QR kódů. Přestože je na českých školách možné učit předmět Filmová/audiovizuální výchova již 10 let, není téměř vůbec rozšířen. Jedním z důvodů jsou právě chybějící učebnice, které by učitelům dokázaly pomoci srozumitelně vysvětlit otázky související s filmovou tvorbou, recepcí a reflexí. Na výtvarné podobě této bohatě ilustrované publikace se podílel mj. známý grafik Jaromík Švejdík (Jaromír 99).
Anotace anglicky
A guide to film and audiovisual education not only for primary schools, intended mainly as a teaching and study material for teachers and students (pupils). The guide is suitable both for an autonomous course devoted to audiovisual education and for use in other subjects (Czech language and literature, history, art education, music education). It can also serve as a stand-alone book for curious readers. It includes a multimedia platform for teachers and students with film clips, images and worksheets, interactively linked to the textbook via QR codes. Although it has been possible to teach the subject of Film/Audiovisual Education in Czech schools for 10 years, it is hardly widespread at all. One of the reasons for this is precisely the lack of textbooks that could help teachers to explain issues related to film production, reception and reflection in a comprehensible way. Jaromík Švejdík (Jaromír 99), a well-known graphic artist, has contributed to the artwork of this richly illustrated publication.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 05:41