MIKOTOVÁ, Zoja a Petišková LADISLAVA. Jiřina Ryšánková, Vstříc novým formám. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně. 151 s. ISBN 978-80-7460-145-3. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jiřina Ryšánková, Vstříc novým formám
Název anglicky Jiřina Ryšánková, Towards New Forms
Autoři MIKOTOVÁ, Zoja (203 Česká republika, garant, domácí) a Petišková LADISLAVA.
Vydání Brno, 151 s. 2018.
Nakladatel Janáčkova akademie múzických umění v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Divadelní fakulta
ISBN 978-80-7460-145-3
Klíčová slova anglicky Jiřina Ryšánková; acting movement education; pantomime
Změnil Změnila: doc. MgA. Hana Průchová, Ph.D., učo 5216. Změněno: 24. 4. 2019 14:47.
Anotace
Kniha je věnována významné pedagožce Divadelní fakulty JAMU Jiřině Ryšánkové, jež se podílela na rozvoji výuky hereckého pohybu a významnou měrou se zasloužila o zavedení pantomimy jakožto řádného předmětu herecké výchovy na této škole. Svým pedagogickým působením ovlivnila J. Ryšánková velkou řadu divadelních osobností. Autorky práce si vzaly za cíl přiblížit nejen osobnost této pedagožky, tanečnice a choreografky, jíž byla doposud věnována jen velmi malá pozornost, ale především poskytnout současným zájemcům o pohybové divadlo její významné teoretické spisy. Publikace tak kromě studie Ladislavy Petiškové věnované profesnímu životu J. Ryšánkové obsahuje také vybrané teoretické spisy J. Ryšánkové, a sice články O vztahu pohybové výchovy k výchově herecké, O významu pantomimy v procesu herecké tvorby a výchovy, Vstříc novým formám a skripta Herecký pohyb. Pro úplnost je v knize uveden také soupis všech teoretických prací J. Ryšánkové a soupis jejích choreografických spoluprací.
Anotace anglicky
The book is dedicated to the important pedagogue of the Theater Faculty of JAMU Jiřina Ryšánková, who partook in the development of acting movement education and significantly contributed to the introduction of pantomime as a regular subject to be studied by young actors in the school. Jiřina Ryšánková influenced by her teaching many theatre personalities. The authors of the book aim is not only to present the figure of the pedagogue, dancer and choreographer, who was so far on the periphery of the academic debate, but also to provide the present-day reader interested in the physical theatre with the crucial theoretical essays of Jiřina Ryšánková. The publication, therefore, apart from the Ladislav Petišková’s article about the professional life of Ryšánková, includes a selection of Ryšánková’s essays and papers, namely articles On the Relations between Movement and Actor Training, On the Significance of Pantomime in the Process of Actor’s Creation and Educating, Towards New Forms and scripts Actor’s Movement. The book also contains a list of all the theoretical works written by Jiřina Ryšánková and a list of her choreographies.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:29